7 неизвестни факта за легендарния албум Аби Роуд на Бийтълс

Въпреки че Abbey Road имамоментален търговски успех и достигна до позиция номер едно в Обединеното кралство и САЩ, той получава смесени отзиви от критиката при своя дебют, като някои критици описват музиката като неподходяща и определят звука на целия албум като изкуствен. Постепенно обаче, албумът се превръща в един от най-легендарните и иконични комплации в музикалната история и много модерни критици го смятат за най-доброто, което Бийтълс издават някога и го нареждат като един от най-големите албуми на всички времена. Независимо че е е сред най-популярните албуми, то все още съществуват малко известни факти и тайни около плочата, които са повече от интересни.

Първоначалното и работно заглавие на албума е…Еверест

В началото целият екип работи по проект, носещ името Еверест. Наименованието на албума е било вдъхновено от марка цигари, които един от инженерите в екипа е пушил. Пакетът имам изсикан силует на върха Еверест, който се откроявал ясно, но ненатрапчиво.  Въпреки първоначалния ентусиазъм идеята отопада, тъй като нито един от членовете на легендарната ливърпулска четворка не е имал желание да пътува до Непал за фотография, която да бъде използвана за корица на албума.

Култовата снимка от корицата се ражда…от мързел и нетърпение?

Първоначално бандата възнамерявала да вземе частен самолет до подножието на връх Еверест, за да се организира фотосесия, но тъй като всички ставали все по-нетърпеливи да завършат албума, Пол Маккартни предложил просто да излязат навън, да се снимат някъде и да нарекат албума на името на улицата, на която ще се снимат.

Фотографията е плод на 10-минутна работа

 

Снимката е направена на 8 август 1969 г. извън EMI Studios на улица Аби Роуд. Часът е около 11:30 сутринта, а фотограф е работещият на свободна практика приятел на Джон Ленън и Йоко Оно Иън Макмилън, който е имал само десет минути на разположение за да снима. Фотографът използва висока стълба за по-добра гледна точка, а през това време местен полицай е помолен да спре трафика.

Съществуват 6 варианта на корицата на албума

Групата прекосява улицата няколко пъти, докато фотографът ги снима. Малко след приключването на снимките, Пол Маккартни избира петата от шест фотографии, която ще се превърне в култовата корица на албума.

Регистрационната табела на автомобила е най-крадената в историята на Великобритания

На заден фон зад четиримата пресичащи се вижда автомобил от култовия модел Фолксваген костенурка с регистрационен номер „LMW 28IF“. След издаването на албума табелата на колата, която принадлежи на мъж, живеещ близо до звукозаписното студио е открадвана десетки пъти, което я превръща в най-крадената регистрационната табела в цялата история на Острова. През 1986 г. автомобилът е продаден на търг за 2530 английски лири  от 2001 г. е изложен в музей в Германия.

Кой е мъжът, който се вижда в далечината?

Човекът, стоящ на паважа вдясно на снимката, е американски турист на име Пол Коул. Той е случайно включен в албума, докато гледал как четиримата пресичта улицата, докато е на почивка в Лондон. Към онзи момент е смятал, че това са просто местни особняци и не е имал никаква идея, че е сниман, докато не видял обложката на албума месеци по-късно. Той също така признава, че никога не бил чувал за Аби Роуд.

В обложката на албума не са включени нито заглавието, нито името на групата

Не ни вярвате? Погледнете отново албума и вероятно ще се изненадате, че е истина. Това доказва защо не е било нужно да се изписва името на албума или групата на обложката. Аби роуд е единственият оригинален албум на Бийтълс, който е издаден като изчистена от надписи фотография. Идеята е на артистичния директор Джон Кош, който работи с групата към онзи момент. Продуцентската къща EMi твърди, че плочата няма да се продава без информация, но все пак в крайна сметка се съгласяват да издадат албума по искания от групата начин. По-късно Джон Кош обяснява, че „не беше необходимо да пишем името на групата на корицата … Те бяха най-известната група в света“.

Екип iMusic.bg

Екип iMusic.bg

Живеем в ритъма на добрата музика. Носим се по течението на най-интересното от музикалния свят, за да ви представим есенцията от него. Слушалките са аксесоарите, които никога не ни омръзват. Вярваме, че песните са ключът към всички видове чувства. Ние сме iMusic.