5 велики музикални обединения, които почти се случиха

Кой не е мечтал тайничко любимите му изпълнители в който и да е жанр да се съберат и направят нещо заедно? Колкото и невъзможно да е това. Както знаем понякога обаче невъзможното става възможно или… почти. Един материал, вдъхновен от класацията на Cracked. 5 от най-великите музикални колаборации, които почти се случиха.

Пол Маккартни пропусна да запише албум с Джими Хендрикс и Майлс Дейвис, защото беше на почивка

През 1969 г. трима от най-великите музиканти, които някога са се разхождали по Земята, са били готови да се съберат и да правят митична супер банда. Но жестоката съдба ще ги спре да внесат истински фурор, чийто отзвук бихме чували и днес. Заради една прекалено дълга почивка в Шотландия.

През 1969 г. легендарният джаз музикант Майлс Дейвис и Джими Хендрикс планират да запишат албум заедно. В продължение на повече от година Дейвис и Хендрикс се изолират един апартамент, преди да започнат сериозно да работят по групата.

Те вече имали барабист и единственото, от което се нуждаели, е басист. Хрумнало им, че най-подходящия за това е Пол Маккартни, който тогава бил в епогея на славата си. Те изпратили телеграма до Пол, за да го помолят да се присъедини към записването на един наистина специален албум. Получили обаче учтив отказ от личния асистент на „Бийтълс“, защото в този период Маккартни си бил взел дълга почивка в Шотландия. Дори след края на почивката обаче Пол не дал сигнал, че телеграмата е получена.

Дейвис и Хендрикс спрели работа, изчаквайки отговора на басиста на „Бийтълс“, но тогава дошъл нещастния септември на 1970 г., когато Джими намира смъртта си в една хотелска стая.

Пол Маккартни и Мик Джагър отказали на Боб Дилън да направят супергрупа

В тази история отново е намесен Пол и част от причината за неуспеха на тази потенциална банда е негова. Малко му се сърдим, но разбираме, че Вселената не би позволила толкова величия да се съберат на едно място и направят нещо заедно. Просто би се получила черна дупка.

През 1969 г. легендарният продуцент Глин Джонс имал идея да направи общ албум на The Beatles, The Rolling Stones и Боб Дилън. Той бил планирал всичко – да вземе най-хубавото от всички тези изпълнители и да създаде нещо, което би трябвало да е най-великият запис в историята на музиката

Почти всички от двете банди и самият Боб Дилън били очаровани от идеята и се съгласили да участват. Цялата работа обаче саботирали Пол Маккартни и Мик Джагър. Заради прекалено голямото си его и несъгласие да работят един до друг с други подобни на тях величия.

Мадона почти прави албум с Майкъл Джексън и тръгва на турне с Принс

Тези тримата и до ден днешен са най-големите величия в историята на попа, макар че двама от тях не са живи, а третата я няма никаква напоследък. Те са съвременници и затова съвместна колаборация е била повече от възможна.

През 1991 г. Мадона и Джексън решават да правят албум заедно. Започват да излизат като приятели, да ходят по ресторанти, дори се появяват заедно на Оскарите. Целта им е да се опознаят добре преди да започнат да работят съвместно, защото, според тях, писането на албум е нещо много интимно. Точно в момента, в който всичко изглеждало прекрасно и двамата седнали да пишат песните за съвместния си албум, по думи на Майкъл, Мадона станала твърде взискателна и настоятелна. По-късно Джексън признава, че се уплашил от нея и именно това станало причината да се откаже от проекта.

Малко по-късно на мениджъра на Мадона му хрумва да направи съвместно световно турне с Принс. Той обаче отхвърля идеята, позовавайки се на безпокойство за психическото здраве на света, твърдейки, че планетата просто не е готова да се справи с тези две величия едновременно.

Елвис почти прави албум продуциран от Дейвид Бауи

През 1976 г. Елвис Пресли моли Дейвид Бауи да продуцира следващия му албум. Това става малко след като Бауи пуска песента “Golden Years”, която първоначално е искал да бъде изпълнена от Елвис. Това не се случило, тъй като тогавашната жена на Дейвид не предала съобщението между двамата, защото била твърде нервна, че ще се среща с Пресли и излъгала, че той е отказал.

Когато Елвис чува песента той се обажда на Дейвид и му казва, че иска именно той да е продуцентът на неговия следващ албум. Двамата се харесват и уважават и затова бързо се уговарят как и кога ще започнат работа. До албум обаче така и не се стига, защото същото лято, в което е трябвало да стартират записите, Елвис умира от свръхдоза.

Led Zeppelin и Yes почти правят супергрупа

През 60-те и 70-те Led Zeppelin и Yes са две от бандите, които доминират световната рок сцена. След тези години, поради множество причини, формированията се разпадат, макар да са на върха на славата си. Eдин ден обаче басистът на Yes Крис Скуиър се сблъска с легендарния китарист на Led Zeppelin Джими Пейдж на коледно парти. Те се заприказват и откриват, че и на двамата им липсват старите години на слава. Затова се уговарят да създадат нова група с остатъците от двете. Тя ще бъде наречена XYZ – което е кратко за Ex-Yes/Zeppelin.

Тази налудничева на пръв поглед група стига доста далеч – записват се няколко песни и се правят планове за албуми и турнета. Тогава обаче започват проблемите. Първо своенравния Робърт Плант се оттегля от проекта, защото музиката била твърде „сложна“ за него. После мениджърите на двете банди се изпокарват за това, който ще вземе по-голям дял от потенциалните печалби на новата група. Затова и целият проект окончателно се разпада.