20 от най-добрите чуждестранни песни за 2017 година

С края на всяка година идват и класациите в хиляди различни категории, а особено в сферата на музиката те са особено популярни. Е, ние също ще имаме своите списъци, в които ще включим различни песни, албуми, изпълнители, концерти и събития за годината, които, вярваме, че ще оставят най-продължителна и дълбока следа в историята на музиката. Разбира се, подобни класации и компилации винаги са особено субективни и ние изобщо няма да крием факта, че сме пристрастни и тези списък от „20 от най-добрите чуждестранни песни за 2017 година“ всъщност отразява единствено нашето виждане и любими парчета за годината. Напълно осъзнаваме, че има песни, които няма да допаднат на някои от нашите читатели, а други вероятно няма да се харесат на никого, но именно затова ще се радваме да чуем вашите предложения и идеи в коментарите.

Признаваме си, че ни беше невероятно трудно да се спрем само на 20 песни и много страхотни парчета отпаднаха на финалната права, но все пак във всяка класация трябва да се включат единстветно няколко елемента, а останалите да отпаднат, колкото и да са добри и качествени. В нашия случай се налагаше да се разделим със стотици жестоки песни, които също бихме искали да споделим с вас, но за съжаление, само 20 тях ще откриете тук. 20 от най-добрите песни за годината, според нас. Важно е да уточним, че в конкретния случай това е списък, е на класация, в която бихме могли да определим коя песен се класира по-напред от друга. Това е компилация от страхотни парчета, които се родиха през 2017.

The Killers – The Man

Американската рок-група от Лас Вагас, Невада, за пореден път не ни разочарова и продължи да ни впечатлява със страхотно звучене и текстове. Песента им The man не беше изключение и единствено ни мотивира да се запитаме Who’s The Man?!

Liam Gallagher – Wall Of Glass

Едно от лошите момчета на английския рок се завърна за пореден път, и признаваме си, този път успя да ни хвана вниманието. Доза качествено английски рок, в стил Oasis, носещ духа на култовото за музиката десетилетие от 1990 до 2000 г., винаги е повече от добра идея. Лиъм Галахър ни напомни защо толкова обичахме Oasis – много повече, отколкото те самите се обичаха.

Queens Of The Stone Age – The Way You Used To

Queens Of The Stone Age продължават да затвърждват вече дългогодишната си репутация на рокаджии, които не се съобразяват с новите течения, промяната в модата или поколенията. Бандата има свой стил, който включва много електрически китари, и за радост, те няма да се откажат, надяваме се, никога от тях, независимо че много подобни групи го сториха, а с новата си песен сякаш Queens Of The Stone Age им напомнят за… The Way You Used To.

Gorillaz – We Got The Power

Няма да ви лъжем – Gorillaz са наши огромни любимци и въпреки сякаш безкрайната си кариера продължават да са неспособни да ни разочароват. Не успяха да го сторият и през 2017, а ние се влюбохме в We Got The Power

Foo Fighters – The Sky Is A Neighbourhood

Имате ли банда, която харесвате, и която едновременно успява да се развива, да става дори по-добра, но в същото време да запазва и своите най-основни и важни характеристика и особености, заради, които сте започнали да харесвате групата? Е, за нас Foo Fighters са подобна банда, а песента им The Sky Is A Neighbourhood ни спечели, както със страхотното си блус-рок звучене, така и с жестокия си текст.

alt-J – In Cold Blood

За да се насладите напълно на цялостното аудио-визуално изживяване от това страхотно парче на alt-J трябва да го слушате/гледате поне 3 пъти – веднъж само да слушате песента, втори път само да гледаме жестокия клип, който е по-близо до киноматографичен продукт, отколкото до повече клипове, а третият път се изкефете максимално гледайки клипа, докато слушате и песента. Какво му трябва на човек?!

Radiohead – Man Of War

Не са много групите, които са способни тотално да ни смачкат емоционално и психически и въпреки всичко това да ни носи огромно мазохистично удоволствие, което дори да е болезнено по някакъв начин е поне два пъти по-приятно и не можем да се откъснем от музиката. Е, Radiohead  са именно подобна група, а с парчето си Man Of War успяха да го сторят още веднъж…

Noel Gallagher’s High Flying Birds – Holy Mountain

Щом сме казали А, то вероятно се очаква да кажем и Б. По принцип хич не се чувстваме длъжни да отговоряме на очакванията, но в случая няма как да не го сторим. След като представих единият от братята Галахър, другият веднага реши да отговори на хвърлената ръкавица и се вмести в нашата класация с песента си Holy Mountain. Знам, че двамата хич не се харесват, обаче все се чудим какво ли би станало, ако двамата се съберат отново?

Kasabian – Bless This Acid House

Модерната класика си е класика. През последните години Kasabian показаха, че няма да бъдат поредното временно явление на леката рок-сцена, и че са решени да останат за дълго, носейки доза свежест, напомняща необременяващия, емоционален и приятен рок от края на 90-те години.

Portugal. The Man – Feel It Still

Тук рязко вдигаме градусите и се засилваме към дансинга, тъй като на сцената излиза Portugal. The Man, който успя меко казано да ни заплени с парчето „Feel It Still“ и вече няколко месеца не спираме да си го тананикаме и припяваме, независимо колкото нови песни се повявяват на пазара. Потанцувайте!

Lorde – Green Light

С включване от далечната Нова Зеландия на сцената ни се появява и една от дамите на днешната поп сцена, към които имаме специално отношение. Прекрасен ритъм, завладяващ текст, огромна сила и увереност в гласа. Признаваме си, че Lorde ни впечатли.

Arcade Fire – Everything Now

Чудели ли сте някога какво би се случило, ако ABBA и GIPSY KINGS се обединят и създадат обща песен? Вероятно не. Ние също не сме си задавали подобни въпроси, но именно това ни изникна в ума ни, когато чухме Arcade Fire и новото им парче Everything Now. И всъщност идеята ни хареса.

Lorde – Homemade Dynamite

Казахме ви, фенове сме на симпатичната Lorde и тя успя да се вмъкне с цели две песни в нашата компилация и изпитваме сериозни трудности да уточним коя ни харесва повече, тъй че просто решихме да се насладим и на двете.

The Horrors – Something To Remember Me By

Духът на рока от 80-те живее в The Horrors, които успяват да вмъкнат в себе си елементи от Depeche Mode, Joy Division и The Smiths и да го превърнат в напълно актуална за 2017 година песен, която едновременно ни носи носталгия към отминали времена, но и надежда, че един период от музиката не е завинаги изчезнал.

Ryan Adams – Do You Still Love Me?

Да се разделиш с някого не е толкова просто нещо, колкото понякога звучи и в никакъв случай не е лесно за преодоляване събитие в живота на един човек. Колкото по-голяма е била любовта, толкова по-дълбока е празнотата, когато усащането за близост с любимия човек е изтръгната от сърцето ти. Винаги ще уважаваме Ryan Adams, че се старае да успее да преодолее собствената си пустота вследствие на развода си и ни напомня за чувства, каквито всеки от нас е изживявал поне веднъж в живота си.

Kendrick Lamar – Humble

Кендрик Ламар беше масово считан за един от най-добрите живи и продължаващи да творят рапъри още преди 2017 г., но през тази година той се изкачи в нова стратосфера на търговски успех. Неговият албум DAMN стана платинен само за един месец и до момента има над два милиона продадени бройки. Това е най-продаваният хип-хоп албум за цялата 2017 г., което е очевидно доказателство, че качественият хип-хоп все още има своя огромен пазар.

Feist – Pleasure

Песента Pleasure, с която се завръща Leslie Feist е тъмна, нервна и минималистична и определено успява да се вмъкне под кожата ни, особено, когато сме в особено тъмно, нервно и минималистично настроение и имаме нужда от гласа на Feist, който едновременно обожаваме, но който ни натоварва.

The Weeknd feat. Daft Punk – I Feel It Coming

Имаме усещането, че в каквото и да се включат Daft Punk , то то ще се превърне в успешен проект, който ще мотивира хората да танцуват и ще оставят гореща следа съзнанието им, която винаго ще успява да ги изкара на дансинга, на който да дават най-доброто от себе си. Когато говорим за съвместен проект с The Weeknd, то продуктът е повече от изкушаващ…

Japandroids – North East South West

Вероятно групата Japandroids не ви е попадала до момента, но ви съветваме бързо да поправите този пропуск в мзуикалната си култура, защото канадската инди-рок група определено има с какво да ви спечели. Дайте им шанс именно с North East South West.

Phoebe Bridgers – Funeral

Често най-красивата музика е и най-семпла. Именно с това ни спечели Phoebe Bridgers – с нежността, крехкостта, чистотата и усещането на хармония на своята музика. Включването на тази песен в компилацията ни за най-добри песни на 2017 г. беше истинска изненада и за нас самите, но тя успява толкова силно да ни докосне със своята красота, че нямаше как да я изхвърлим зад борда…

Екип iMusic.bg

Екип iMusic.bg

Живеем в ритъма на добрата музика. Носим се по течението на най-интересното от музикалния свят, за да ви представим есенцията от него. Слушалките са аксесоарите, които никога не ни омръзват. Вярваме, че песните са ключът към всички видове чувства. Ние сме iMusic.