Копринената жена в цвят лилав – Ирина Флорин

Ирина Флорин

За цветовете в живота на Ирина Флорин и турнето „Цвят лилав – 20 години по-късно”

 

13754104_1058048697583321_8690018183914892057_n

Интервюто взе: Силвия Чалъкова

 

Бързам за срещата си с Ирина Флорин в едно столично заведение. Делят ни часове от първия концерт от нейното турне. И докато аз се „боря” с един таксиметров шофьор да ме закара колкото се може по-бързо, а той, треперейки (заради преклонната си възраст), ми обяснява как София била станала невъзможна за прекосяване с автомобил, Ирина Флорин вече е там. Точна, сериозна, навреме – също като своята музика.

Влизам задъхана и я виждам: седи на една маса в ъгъла, слаба, нежна, потънала в своите мисли и ненатрапваща известността си. Ако не e известна и със скромността си, която й стои толкова изтънчено, като малка черна рокля, може би бих се запитала къде е звездата в лилаво.

„Цвят лилав – 20 години по-късно” е името на предстоящото турне на Ирина Флорин. 20 години на: труд, емоция, докосване на най-тънките струни на душата на публиката. 20 години на пълнокръвна чувствителност, лъхаща от песните й. А в песните й вятърът не спи и може да събуди хиляди неща в короната от лилави нюанси у всеки с душа, която чува. У мен (а сигурна съм и у много други) песните й са създали картини от образи на много фини емоции, до които се допитвам, когато ми е тъжно. Ето защо не мога да скрия вълнението си от срещата си с нея. Насладете се и Вие!

 

„Цвят лилав – 20 години по-късно” – промени ли се нюансът на света за Вас през тези 20 години?

Светът е общо взето 50 нюанса лилаво. Хубавото на цветовете е, че наистина имат нюанси и човек в зависимост от това как се чувства и как изглежда би могъл да подбере най-подходящият за себе си. Както за външния си вид, така и за душата си.

 

Как се чувствате в момента, кой е Вашият цвят?

Аз имам много цветове, но ако трябва да кажем кой е емблематичният за мен, това наистина е лилавият цвят.

 

Музиката, която пеете, само лилава ли е?

Не, разбира се, че не. Лилавата музика периодично се появява в живота ми, но като цяло не отъждествявам всяка песен с цветове. По-скоро песните ги отъждествявам с емоция, с действие, с хора, с отношение, а пък всеки би могъл да намери и своя цвят там някъде. Дали ще е душевен, или някакъв, който вижда през деня, това е въпрос на избор.

 

Вие имате много култови песни, но все пак „Цвят лилав” ли е песента, която определя Ирина Флорин?

Това е, може би, песента, която прави Ирина Флорин по-популярна. А иначе съм създала страшно много други песни след „Цвят лилав”, които също са красиви. Във времето съм се старала да правя музика, която да харесвам първо аз – да е родена от емоцията, от усещането за света, от усещането за моя живот, за хората около мен. Музиката е много странно нещо, защото този, който прави музика, отразява не само собствения си живот, но и емоцията на всички около себе си. А още повече, когато си публичен, приемаш енергията на огромен брой хора. Дори без да знам това, я усещам, предават ми я. Затова се чувствам и изключително екзалтирана, защото приемам и емоциите от хората. После ги изразявам в това, което правя.

 

Все още ли можете хиляди неща, които да Ви държат далеч от рамката и щампата? Летите ли още?

Аз си летя, да. Обичам да летя, както пея в песента. Хиляди неща – не знам, но аз правя много неща едновременно. Не мога да седя, без да правя нещо.

 

Как започна Вашата музикална кариера?

От малка обичам да пея. Явно това е съдба. Случило се е така, че Господ ми е дал на мен с това да се занимавам. Каквото и странично да захвана, то е част от музиката в мен. Явно музиката е моят живот, призванието ми.

 

20 години по-късно песните Ви все още звучат актуално, стилно, пленяващо, има ли рецепта за такива вечни хитове?

Рецептата е твоето отношение към себе си, към хората, към живота. Рецептата е да си искрен в това, което правиш, иначе не става.

 

Кога стартира турнето и през кои градове ще премине?

Турнето стартира в четвъртък, на 27 октомври 2016 г., в Пловдив , в Стара Загора – 2.11., в Русе – 3. 11. , във Варна – 4. 11., ще завърши в София на 11.11, в зала 1 на НДК.

 

Какво да очаква публиката като музикален спектакъл от Ирина Флорин?

Това са 20 песни, които са специално селектирани от най-популярните ми. Между тях са: „Мога”, „Вятърът спи”, „Друга”, „Докога”, „Вчерашни цветя”, „Някой ме вика”, „Код любов – заличен”, „Искам да… Наивно”, „Карма”, „Виновна”, „В трето лице”.

Музикантите са: Жоро Георгиев от „Остава” – китара, Даниел Остров от „Остава” – ударни инструменти, Стефан Попов от „Гравити Ко” – ударни инструменти, Мирослав Иванов – китара, Христо Михалков – бас китара, Мартин Стоянов – пиано и програминг, три беквокалистки и квартет „Сапаев”. Това сме 20 човека на сцената, а ще има и гости. През цялото турне ще бъде и Стенли, с когото ще пеем няколко дуета. На първия концерт в Пловдив ще гостуват Миро и Стенли, във Варна – Дичо и Стенли, в София – Любо Киров, Миро, Свилен от „Остава”, Дичо, Стенли. Стават наистина страхотни дуети, много емоционални.

 

Каква е Вашата рецепта за незалязващата Ви младост?

Може би първо е генът. Може би и защото главата ми е пълна само с хубави мисли. Аз не завиждам, не изпитвам злоба към никого и към нищо, прощавам на хора, които говорят зле или се държат зле с мен. Просто не си слагам нищо от това на сърце. Прощавам им за лошите думи, дори и за малко да ме наранят, не е толкова страшно. Всъщност този, който наранява някого, наранява себе си. Такава е моята философия. Важното е аз да не наранявам.

 

13692875_1058049567583234_3374323402743184005_o

 

В какъв цвят е любовта?

Там е огромен спектър от цветове. Любовта е най-голямата, най-красивата емоция, най-силното преживяване – с негативите си, с позитивите си, с всичко. Тя просто е кълбо от емоции.

 

Вие можете ли да работите, без да сте влюбена?

Разбира се, аз обичам всичко, което правя и не е необходимо винаги да съм влюбена, за да обичам.

 

Срещнахте ли голямата любов?

Мисля, че не, още не.

 

Сега има ли мъж до Вас?

Около мен има много мъже, и приятели, и хора, които искат да са до мен, но аз не съм открила никого и не съм се спряла на никого.

 

Какво обичате да правите в свободното си време?

В последните месеци нямам свободно време, но иначе обичам да ходя на планина, обичам да пътувам, обичам да посрещам гости, обичам да ходя на гости, обичам да ходя да се веселя в нощните клубове.

 

Кажете една дума, която Ви описва като личност?

Спонтанна.

 

Кое е посланието, което искате да предадете на хората чрез Вашата музика?

Любов и тази естетика към музиката.

 

След турнето какво да очакваме?

Почивка и догодина продължавам с турнето в другите градове.

 

Има ли Ренесанс в българската поп музика?

О, да. С голямо удоволствие мога да отбележа, че българският поп и рок е във възход в момента, толкова концертиращи изпълнители има. Едно уникално завръщане на попа и рока, което говори за това, че дългите години, в които липсваше, просто са си оказали влияние. Има жажда.

 

plakat

 

 

Снимки: Личен архив

 

 

 

Силвия Чалъкова

Силвия Чалъкова

Силвия Чалъкова е автор с дългогодишен опит в сферата на медиите. Била е част от множество качествени медийни проекти, включително главен редактор на първото български БИО списание „Be Fit“, както и редактор в списание „Кенгуру“, телевизия „Здраве“, където е и сценарист и водещ. Работила е и в сферата на връзките с обществеността като PR и комуникатор. Завършила е магистърската програма „Литературата – творческо писане” в Сoфийски университет ”Св. Климент Охридски” и през 2016 г. издава своята първа книга романът „Пролуката“.